ADAMANTIN KUPA

2023.03.25.

A verseny részletes leírása

 

A kategóriás versenyzők:

Technikailag képzettek, válogatott szinten, vagy ahhoz közel állók. Kiemelt és nemzetközi versenyeken jó eredményre képesek.


B kategóriás versenyzők:

Technikailag közepesen képzettek, kezdő és haladó szint határán állnak. Van versenytapasztalatuk, de teljesítményük nem éri el az A kategóriás szintet.


C kategóriás versenyzők:

Technikailag képzettlenek, alap tudással rendelkeznek. Nincs, vagy minimális a versenytapasztalatuk.

 

Versenyszámok utánpótlás kategória részére


-          Minden kategóriában 3-4 versenyzőből álló csoportokat alakítunk ki körmérkőzés vagy keresztbe mérkőzéssel. 2-3 küzdelmet valamint érmet biztosítunk minden résztvevő számára. Egy versenyző maximum két versenyszámban indulhat.

 

-          Shiko dachi: A két versenyző egyszerre bejön, a bíró utasítására felkészül (yoi), kilép shiko dachiba (kamae) és 10 tsukit üt, 10. kiai befejezi a gyakorlatot és kimegy (yame), majd eredményhirdetés történik. 4-15 éveseknek


-          Kihon: A két versenyző egyszerre bejön bíró utasítására felkészül (yoi), kilép moto-vagy zenkutcu dachiba (kamae) és számolásra 4 tetszőleges támadás előre, 4. kiai majd 4 tetszőleges védekezés hátra, 4. kiai befejezi a gyakorlatot és kimegy, majd eredményhirdetés történik. 4-15 éveseknek


-          6 pontos Pre-Kumite: A két versenyző a kumite szabályok szerint bejön, a bíró utasítására küzdőállásba áll (kamae, fölveszi a küzdőtávolságot) számolásra aka megkezdi a támadást:

1.chudan gyaku tsuki

2.jodan kizami tsuki

3.kizami + gyaku kombináció

4.jodan vagy chudan geri

Ezután az ao is bemutatja a támadásokat majd  a WKF szabályok szerint pontoz a bíró vagy szabálytalanság esetén figyelmeztet, de sikertelen támadás esetén torimassen-t hirdet. Döntetlen esetén bírói döntés alapján hirdetnek eredményt. 4-15 éveseknek


-          Szivacs Kumite: Játékos versenyszám azoknak, akik még félnek az igazi kumitétől. A versenyzők textil mellényt (kék illetve piros) viselnek, melyre a kezükben lévő tépőzárral bevont két darab szivacskocka valamelyikét kell felragasztani egyenes tsuki szerű mozdulattal. A cél, hogy az ellenfél chudanjára illetve hátára a szivacskockát feltegyék. Csak a mellényen fent is maradt szivacskocka érvényes találat. A csípőcsont alatt feltapadt szivacskocka nem ér találatot. A bírók a karate technikára leginkább hasonlító mozdulatot részesítik előnyben. A vállra egyenes mozdulattal feltett szivacskocka is találatot ér. Az győz, akinek a küzdő idő lejártakor több pontja van. Döntetlen esetében az első tiszta pont (senshu) a mérvadó. A mérkőzés időtartama 1 perc futó idő.

Játék közben tilos: két kézzel zárt tartásban alkarral folyamatosan védeni a has felületét, az ellenfél arcához hozzáérni, a szivacsot dobni, illetve rúgó technikát alkalmazni! WKF szerinti intéseket alkalmaznak a bírók. 4-13 éveseknek 10-7kyu fokozat

 

Versenyszámok kata és kumite A,B és C kategória részére

 

C kategóriában 3-4 versenyzőből álló csoportokat alakítunk ki körmérkőzés vagy keresztbe mérkőzéssel két-három küzdelmet, valamint érmet biztosítunk minden versenyző számára. 13 éves korig 1 kata szükséges, 14 éves kortól 2 kata bemutatása szükséges, a döntőben és 3. helyért bármelyik kata bemutatható.

Családi kata: Szinkron formagyakorlat, amit a testvérek, szülők gyerekeikkel 2 fő illetve 3 vagy annál több fő esetén a család mutat be(kata megkötés nincs).

 

A és B kategória:

-          Kata versenyszámok: Egyenes kieséssel, vigaszággal, két harmadik helyezettel.

13 éves korig a versenyzők egyszerre hajtják végre a katát.

- 8-9 és 10-11 éves kategóriában 2 kata bemutatása szükséges.

- 12-13 éves kategóriában 3 kata bemutatása szükséges. (döntőben és 3. helyért bármelyik kata bemutatható)

- 14-15, 16-17 éves és felnőtt kategóriákban WKF szabályrendszer a mérvadó.

-Senior kategóriában 3 kata szükséges


-          Kumite versenyszámok: Egyenes kiesés teljes vigaszággal, két harmadik helyezettel. Három fő indulása esetén körmérkőzéses rendszerben bonyolítjuk le a kategóriát. Kontakt szabályok:

-           6-15 éves korig a hivatalos WKF kadet versenyszabály van érvényben

-          16-17 éves korosztályban és senior kategóriában a juniorokra vonatkozó WKF szabályok vannak érvényben

-          Felnőtt korosztályban WKF szabály van érvényben

-           Védőfelszerelések WKF szabálykönyv szerint (piros és kék kézvédő, azonos színű        lábfejvédő, fogvédő, lábszárvédő, illetve 14 év felett mellvédő használata kötelező. Lágyékvédő, arcmaszk, testvédő engedélyezett.)


Kata listák

Tanuló katák: (C kategória)

Kihon katák

Shino kata

Tenno kata

Heian katák

Taikyoku katák

Pinan katák

Geksai katák

Fukyu katák

Gekiha I.

 

B kategóriás Kata lista:


Shito-ryu:

1. Ananko

2. Aoyagi

3. Bassai Dai

4. Bassai Sho

5. Chinte

6. Heiku

7. Ishimine Bassai

8. Itosu Rohai 1-2-3

9. Jiiin

10. Jion

11. Jitte

12. Juroku

13. Matsukaze

14. Matsumura Rohai

15. Myojo

16. Naifanchin 1-2-3

17. Niseishi

18. Rohai

19. Saifa

20. Sanseiru

21. Seiyunchin

22. Shinpa

23. Shisochin

24. Sochin

25. Wanshu

Goju-ryu:

1. Saifa

2. Seinchin

3. Sanseiru

4. Shisochin

5. Seisan

 

Shotokan:

1. Bassai Dai

2. Bassai Sho

3. Empi

4. Hangetsu

5. Jitte

6. Jiin

7. Jion

8. Socin

9. Nijushiho

 

Wado-ryu:

1. Bassai

2. Jitte

3. Naihanchi

4. Rohai

 

 

"A" kategóriákban a mindenkori WKF Kata lista érvényes

"B" kategóriában lehetőség van az alacsonyabb, "C" kategóriás katák bemutatására is.